BURN OUT

In Nederland hebben op dit moment 1,3 miljoen mensen last van burn-out klachten. 1 op de 5 mensen kampt met slaapproblemen en elk jaar heeft zo'n 5% van de bevolking depressieve klachten. Zowel depressie als slapeloosheid zijn serieuze stoornissen die een sterk nadelig effect op je leven kunnen hebben. Ze beïnvloeden je stemming, gedachten en gedrag en brengen daardoor het gevaar met zich mee dat je in een neerwaartse spiraal komt.

Medicatie bij depressie is soms noodzakelijk. Gebruik hiervan kan met veel ongewenste bijwerkingen gepaard gaan. Er zijn ook alternatieve middelen die op een natuurlijke manier ondersteuning bieden. Veelal ondersteunen deze middelen tijdelijk of heel licht en keren de symptomen na enige tijd weer terug.

 

Slaapproblemen en depressiviteit zijn ook vaak gehoorde symptomen bij een Burn out.

 

Burn-out gaat vrijwel altijd gepaard met lichamelijke klachten zoals

 

nek- en schouderklachten
slecht slapen
wazig zien
vermoeidheid
misselijkheid
gewrichtspijn
hoofdpijn
Meestal komen daar cognitieve klachten bij, zoals
gebrek aan concentratie en vergeetachtigheid
geen dingen tegelijkertijd kunnen doen
een zombiegevoel
gevoel van controleverlies en een kort lontje

 

De klachten hebben te maken met een ontregeld neurohormonaal systeem; de productie van het stresshormoon cortisol is te hoog of juist te laag.

 

Terug naar boven klimmen uit die neerwaartse spiraal is mogelijk

 

BURN OUT OF OVERGANG

Het lijkt alsof alles je ineens te veel wordt. Je bent een werkende vrouw tussen de 45 en 60 jaar en hebt naast bovengenoemde klachten ook nog eens last van vermoeidheid en stemmingswisselingen. Grote kans dat een huis- of bedrijfsarts aan een burn-out denkt, net als de meeste vrouwen zelf overigens. Maar deze klachten kunnen ook worden veroorzaakt door hormoonschommelingen als gevolg van de overgang. Het onderscheid is vaak lastig te maken. Door overgangsklachten - slecht slapen bijvoorbeeld - kun je werkstress minder goed hanteren, raak je vermoeid en eerder opgebrand.

 

Wordt jouw dagelijks leven ook beïnvloed door een of meer van deze kenmerken?

  • Dmv het inzetten van een meetbare tool die inzicht geeft en een oplossing biedt bij het verhogen van fysieke en mentale gezondheid, pak je de regie weer terug over je even.